Persea americana

Det tråkiga med att vara hemma sjuk är dels så klart att ja är sjuk. Det andra är om jag känner mig sugen på att fotografera så finns det inte så mycket som jag är sugen på att fota i lägehneten. Då är det ibland skönt att ha växter med vackra blad :) Detta är ett blad från en av mina avokadoplantor (Persea americana) i solskenet.

Tamron 90/2.8 macro. 1/3, f9, Iso 100. Stativ.

Banan- och pepparkaksmilkshake


Det är verkligen inte många som sagt att de är villiga att testa denna version av milkshake. Jag tycker den är väldigt god, ännu godare om man lägger till lite grädde så klart :).

1 banan
ett par isbitar
3-4dl mjölk
ett par pepparkakor
ev 1 msk Baileys

Vill man ha sen smalare version av denna så byter man ut pepparkakorna mot kanel, blir också gott!

Canon 5Dm2 med Tamron 28-75/2.8 macro @ 60 mm. 1/100, f2.8, Iso 500.

Promenad i vårvintersol

Kunde inte motstå det fantastiska vädret som bjöds, utan tog mig en promenad med stativet ut i skogen.

Canon 5Dm2 med Samyang 14/2.8. 1/125, f10, Iso 100. Stativ med panoramahuvud.
19 bilder ihopsydda i PTGui.


Canon 5Dm2 med Samyang 14/2.8. 1/125, f10, Iso 100.

E r i k a

Hade en fotosession med Erika i närmare 7 timmar den 11 Feburari. En av de roligaste sessionerna jag haft! Erika var väldigt lätt att arbeta med och det ska bli kul att se vad kommade träffar kan resultera i.

Canon 5Dm2 med Tamron 28-75/2.8 macro @ 63mm, 1/80, f5, Iso 800.


Canon 5Dm2 med Tamron 90/2.8 macro 1/200, f3.2, Iso 500.


Canon 5Dm2 med Tamron 28-75/2.8 macro @ 32 mm, 1/50, f3.5, Iso 500.
Två separata färglager applicerade i PS CS5.

Vit chokladtryffel med lime


Canon 5Dm2, Tamron 28-75/2.8 macro @ 71mm. 1/320, f2.8, Iso 800.

1 dl (färsk) vispgrädde
50 gr florsocker (ca 1/2 dl)
200g vit blockchoklad
Juice från 2-3 st lime
(strösocker till garnityr)

Om du vill ha garnityr så börja med att riva limeskal från samtliga limefrukter, och blanda detta med ungefär lika mängd strösocker.

Koka upp grädden och florsockret, lägg sedan i den uppdelade chokladen
och rör om under tills den smält.  Tillsätt limejuicen.

Det busiga med med vit chokladtryffel är att den har en tendens att inte stelna så bra. Jag rekommenderar därför att den hålles fryst till ganska snart innan den skall inmundigas.

"Två Dagars" Dunderglögg


Illustration på etiketten: Fredrik Bodén.
Canon 5Dm2, Tamron 28-75/2.8 macro @ 53mm. 1/80, f2.8, Iso 1250.

De två senaste åren har jag gjort min egen glögg, med fantastiskt resultat (om vi bortser från den första satsen förra året som dog… men det var helt och hållet mitt fel).

OBS! Detta recept förespråkar ej att man skakar/rör om satsen, något jag ändå brukar göra. Anledningen till att föra årets första sats dog var att jag inte såg till att sockret löstes upp tillräckligt innan jag lät allt stå o puttra. Resultatet blev att jästen inte kunde komma åt sockret, och fick därmed inget att leva på = dog.
Mitt tips är alltså att se till att sockret verkligen löser sig i svagdrickan, och skaka försiktigt om hinken/damejeannen 1g/dag eller så under de första 2 veckorna.

Receptet hämtat från:
http://www.gp.se/matdryck/dryck/1.469209-dags-for-dunderglogg

Till några flaskor behövs:
5 liter svagdricka (jag brukar använda Farfars Svagdricka (från "Två Bryggare")
5 skivade råa potatisar
1 paket färsk bakjäst - 50g (blått paket, för osöta degar)
1 påse nejlikor (ca 11g)
1 påse kardemummakärnor (ca 20g)
1 bit färsk ingefära (ca 5 cm ~30g)
1 kanelstång
500 g russin
2,5 kilo socker

Blanda allt i en tiolitershink, täck med plastfolie som du gör små hål i – och låt brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur, minst tre veckor, gärna sex. Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hjälp av en hävert.
Var noggrann med att inte få med bottensatsen.
Värm och njut.

Cheesecake brownies


Recept från:
http://www.tasteline.com/Recept/Cheesecake_brownies

Provbakning inför en Schlagerkväll med en bekant som inte tål mjölkprotein, så jag bytte ut smöret mot Milda culinesse, och färskosten mot Tofulines creamy spread. Tofuline "osten" gillade inte alls bli behandlad som vanlig mjukost, utan fick konsistensen av filmjölk vid omröring = dåligt.
Tiden i ugnen var alldeles för kort, 30 min resulterade i mest smetliknande konsistens. Det var gott, men lite mer tid vore nog bra.


Den "färdigbakade" kakan...
Canon 5Dm2, Tamron 28-75/2.8 Macro @ 28 mm, 1/30, f5, Iso 800.


Grundrecept
150 gram  smör
1 dl  kakao
3 st  ägg
3 dl  strösocker
2,5 dl  vetemjöl
1 tsk  bakpulver

200 gram  färskost, t.ex. Philadelphia cream cheese
1 st  äggula(or)
3 msk  strösocker
2 tsk  vaniljsocker


Tillagning
Ca 20 stycken

1. Smält smöret och rör ut kakaon i det. Låt svalna.
2. Rör under tiden ihop äggen och sockret.
3. Blanda bakpulvret med mjölet och vänd sedan ner det i äggsmeten
tillsammans med smöret.
4. Rör ihop färskosten med äggula, socker och vanilj.
5. Klä en ugnsform med bakplåtspapper och häll i browniesmeten.
6. Klicka ut färskoströran och dra ut den i fina mönster med hjälp av
en kniv.
7. Grädda kakan långt ner i ugnen i 150 grader ca 30 minuter (jag skulle lägga till minst 10 min, då den vid 30 min mest fortfarande var smet, gott, men lite väl kladdigt).
8. Låt svalna och skär kakan i rutor.

Originalrecept: Katja Kristoferson

Hej och välkommen

till min första blogg.
Tanken är att denna blogg skall kretsa mestadels runt fotografi, men även runt mina erfarenheter av efterrätter (både de bra och dåliga). Just nu är jag i farten att försöka få ordning på en layout på sidan som jag är nöjd med, så vi får se när det första riktiga inlägget kommer upp.

Inleder med att lägga upp en bild från helgen då det var ganska ordentligt med blåst här i Umeå.


Snöstormen som drog in över Umeå 2012-02-18    Canon Eos 5D mark II, Tamron 28-75/2.8 Macro @ 40 mm  1/60, f9, Iso 400, blixt
Canon Eos 5D mark II, Tamron 28-75/2.8 Macro @ 40 mm
1/60, f9, Iso 400, blixt


/ Mikael


bloglovin

RSS 2.0